Roditeljski sastanak

Trnavčevići u divljini
2010/09/08,21:05

 Što je dete manje, više trčanja oko njega, pa se umorne mame često pitaju kada će mališan odrasti, da mogu da ga "skinu sa oka". Nekima se, doduše, navika da budu u stalnom pokretu, zadrži i kada odrastu. Kako je smena aktivnosti direktno povezana sa potrebom za saznavanjem i otkrivanjem, odlazak u prirodu je odličan način da predahnete na momenat.

Važne napomene:

1. Mame prvo moraju da se pomire sa činjenicom da nisu hobotnice i da ne mogu sve da postignu. Zato je ponekad dobro zanemariti kućne poslove da bi svima bilo lepo.

2. U zavisnosti od raspoloživog prevoza (automobil, autobus, bicikl ili peške) odabira se i lokacija. Izaberite mesto na kom u vidokrugu ništa opasno deci ne može da se desi. Na primer, neki proplanak, pašnjak ili mesto u blizini reke ili neke druge vode.

3. Aktivnosti u prorodi su posebno zanimljive deci  osnovnoškolskog uzrasta jer opažanja mogu da povežu sa znanjima stečenim u školi. Tatu bi bilo dobro staviti u ulogu vodiča. Nekako mi se čini da većina muškaraca jedva čeka da može da demonstrira svoj izviđački duh.

4. Mogućnosti za zabavu u prirodi  su beskonačne: od sportskih aktivnosti, logorovanja, pecanja, branja i prikupljanja šumskog bilja i plodova, do ozbiljnijih izučavanja prirode i detaljnog iskazivanja utisaka  o zapaženim pojavama (govorne vežbe).Još ako sve uspete da začinite roštiljem, užitak će biti potpun.

Ovakvi, kratki izleti su dragoceni jer zbližavaju porodicu i "pune baterije". Lepi doživljaji se dugo pamte.

5. Onima koji bi hteli duži boravak u prirodi i ozbiljniju pripremu, preporučujem članak: Živeti sa prirodom (Priručnik za preživljavanje).  

6. Imajte na umu -ako nas mrzi da se posvetimo deci, i njih će mrzeti da se posvete nama. Zato, Trnavčevići, u divljinu. Pokret!!! 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu