Roditeljski sastanak

Najezda mutanata
2011/04/25,12:08

Verovatno od kada znam za sebe, okupirana sam razmišljanjima o međuljudskim odnosima. Ko je kakav i zbog čega? Šta je ljudski a šta ne? Kako i zbog čega izgubimo sebe? Zašto neko mrzi, zbog čega podlost nadvlada dobrotu?

Nikako da se oslobodim navike da uočavam, analiziram, komentarišem i pokušam da utičem na ponašanje ljudi. Kada ne mogu direktno da se umešam i kažem šta mislim, zapišem (pa obrišem).

Sačuvala sam jednu, ne tako davno napisanu priču i rešila da je podelim sa vama. Mislim da je uskršnji  praznik odlično  vreme za to.

 

Najezda mutanata

 

Evolucija je od čoveka brusila savršeno društveno biće. Svrha je bila da i svet postane savršen. Iako taj proces traje i još uvek mu se ne nazire kraj, konture koje su vidljive obavezuju nas na durgačije društveno delovanje od trenutnog jer, izgleda su mutanti preovladali.

 

Čovek i mutant su pojmovi koji moraju podrobno da se objasne kako bi priča bila potpuno jasna.

 Čovek-biće visokog eovlutivnog ranga

osobine: voli, spretan, odvažan, elokventan, inteligentan, brz, ljubazan i pristupančan, svestan svih životnih lepota koje pokušava da očuva što duži vrenenski period

Ima srce koje zaista kuca, osmeh koji emituje tolinu, radost rado poklanja. Posmartran van društvene ograde, deluje nesalomivo.

Mutant- biće oštećene evolutivne konstrukcije

osobine: svestan svoje sakatosti, društvo posmatra kao povremeno okupljanje radi ostvarivanja aktuelnih interesa (ja tebi ovcu, ti meni televizor...) Srce mu je zakržljalo i postoji tek toliko da pumpa krv, ponekad se smeje, na vrlo je niskom inteletkualnom nivou pa mu ovakav status olakšava obavljanje posla jer emotivnost ne poseduje. Smeje se da bi rastezao i vežbao usne mišiće. Uvek nastupa u grupama. Bitna osobina - lako se transformiše. Lako ubija vatrenim oružjem. Ostale metode eliminacije protivnika, pozajmljuje od polumutanta.

Polumutant-To je čovek koji sa pretvara u mutanta . Što su prvobitne osobine prisutnije, to je transformacija sporija. U svakom slučaju i ovakav oblik ima moć da ubije čoveka. Doduše ne oružjem, ali rečima sigurno. Ovi polumutanti su veoma neprijatni jer izazivaju tešku duševnu bol. Od nje se dugo leči.

Niko sam po sebi nije dovoljno jak da se mentalno i fizički suprotstavi grupi neistomišljenika. Pošto je čovek društveno biće, obaveza tog društva je da onome ko je zaista čovek, pomogne. Pomažući drugima - pomažemo sebi. Uprotivnom jedinka će sama i nezaštićena propadati, biti oglodana od jačih i nestati. Zar to nije najveći ljudski greh?

Ne ubij = ne dozvoli da nestane.

Nisi ti repa bez korena – u savremenom društvu često prepoznavana osobina, koja jasno ukazuje da pojedinac ne mora samostalno da se bori za status i egzistenciju jer ima pomoć u najbližem okruženju. Tako sve postaje lako i dostupno.  Ovo je jedan od krupnih istorijskih kvarova, u kom je došlo do izjednačavanja pripadnosti grupi sa pripadnošću taboru, klanu istomišljenika.

Zdrav, razuman i društveno vaspitan čovek sa izuzetnim profesionalnim i intelektualnim veštinana, a koji u svemu sledi pravila življenja u učvrstom društvenom okruženju – na žalost polako nestaje. Njegovo mesto halapljivo preuzima ovaj drugi sa korenom.

Tako dolazi do raslojavanja većih društvenih zajednica (npr. države) jer se interesi uprošćavaju. Manje grupe opijene postupkom transformacije jedinku koja je do tada bila korisna prvenstveno zahvaljujući osobinama koje poseduje, počinju da odbacuju i sada više ona nema funciju i ostaje nezaštićena. Zbog čega je tako? Materijalni INTERESI U ERI HIPERPRODUKCIJE dominiraju nad duhovnim, a kobljiva ljuska čud (to joj je nedostatak) zarad svog užitka (već je počela da se transformiše) odbiće pomoć nezaštićenoj jedinki koja jedna shvata šta ovakvo delovanje donosi - sigurnu propast svima.

Ratnik sam počinje da se bori sa nemanima jer ga urođeni šizoidni gen i borba za opstanak teraju na delanje. Ako na vreme svati da je borba uzaludna i posrne, preživeće ali će njegov novi dom postati LUDNICA. Ako nastavi, iscrpljen od uzaludnih pokušaja hvatiće da je jedino begstvo iz haosa - prelazak u kosmos, dakle smrt.

 

Što je u državnoj kasi novca manje, incidenti između mutanata i čoveka postaju sve češći.

 

Sukob počinje na sledeći način:

 

Čovekovo najjače oružje su pamet, iskustvo i intuicija.

Uvideo je na jednom projektu mogućnost unapređenja sistema koji će doneti opšte ljudsko dobro. Taj sistem košta, a mutant je uspeo da proceni dobit od takvog projekta.

Počinje rat. Transformisan u čankolisca mutant se opasno približava čoveku. U dužem vremenskom periodu taktički mu poljuljava samopouzdanje, kinji ga, omalovažava, suprotstavlja mu se i čovek polako gubi kontrolu nad razumom. Tada mutant preuzima primat, projekat je njegov, slava njegova, pare u džepu.

Emotivno labilan čovek je postao jer je posedovao veštinu u kojoj mu nije bilo premca, pa emtovno sazrevanje nikada nije dovršeno. Lomi mu se duša i više nije u stanju da dela.

Pouka

Ljudi, ali zaista ljudi, trudite se i ponovo osnivajte društvene grupe. Razmenjujte iskustva i pričajte.  Udruživanjem i druženjem smanjiće se životni problemi i svi ćemo biti srećniji, što je suština života - da ga lepo proživimo. Smejte se. Pomažite slabijima da očvrsnu, saslušajte sagovornika i pokušajte zajednički iznutra da rešite problem. U grupi se sve lakše i brže završava.

 Šta sa mutantima? Ako biljku ne zalivaš, uvenuće. Ne dajte im priliku da opstanu i nestaće.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu