Roditeljski sastanak

« Biseri se u vodu ne bacaju | Main | Iz Vukovog Rječnika »

Imenomanija
2010/09/04,11:52

Mama, zašto se ja tako zovem? Da li moje ime nešto znači?

Rođenje deteta je nesumnjivo najznačajniji momenat u našim životima. Ponosni smo što smo uspeli da umnožimo svoje gene i  stvorimo novi život. Zato ga od trenutka kad se beba začne sa nestrpljenjem iščekujemo. Naravno, najbitnije je da se beba rodi zdrava. Nekima je stalo da bude određenog pola. Međutim, ono o čemu najviše ljudi (žena) u našoj okolini vodi računa je - ime. Tetke, strine, sestre, babe, komšinice, uopšte nisu opterećene našim problemima. One često imaju običaj da kažu: "Naravno da će se dete roditi zdravo i da će prvo ("ako budete imali sreće") biti muško (o duboko ukorenjenoj narodnoj potrebi da se rodi muško dete, nekom drugom prilikom)."

 

 

Ali ime! E, ono je veoma bitno.

Slede saveti:

Prva komšinica: "Nemojte ni slučajno davati detetu ime Ružica. Zašto? Pa, ružno je. Znaš onu našu komšinicu što se odselila pre četiri godine, što nije ni sa kim pričala? Ona je bila čudna. Nemoj da dete "povuče" na nju."

Sestra: "Tetkino zlato. Zvaće se Leonardo. To je tako neobično ime. Svi će ga pamtiti. Biće zapažen u školi i društvu zato što ima retko ime."

Baba: "Đurađ je  baš lepo ime. Jako, kao njegov deda što je. Zato mu se deda tako i zove. Šta ima loše u tome da se zove po dedi?"

Najbolja drugarica: "Biljana je tako lepo ime. Označava osobu koja je nežna kao biljka. Šta misliš o mom predlogu?"

 

Predlog autora ovog teksta:Ime, kao ni odelo, ni jednog čoveka nije ni ukrasilo ni naružilo.  Dela ostavljaju vidljiviji pečat, o čemu ćete morati mnogo duže i ozbiljnije da brinete. Ako ste i dalje u nedoumici koje ime detetu da date i ne želite da se zamerate nikome u familiji i nemate baš mnogo novca da trošite na skupe knjige koje će vam rešiti problem, predlažem nekoliko stanica na kojima su objašnjena značenja mnogih zanimljivih imena:

http://sr.wikipedia.org/

http://www.ringeraja.hr/imena.html

http://srpskaimena.blogspot.com/2010/06/znacenje-imena.html

Lep provod, Doradora

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu