Roditeljski sastanak

« Sve što je lepo kratko traje | Main | Utisak (ove) nedelje »

Imperativ
2010/10/06,07:42

Iako su rečenice - "Dodaj mi taj registrator!" i "Molim te, dodaj mi taj registrator." - naizgled slične, u suštini prenose potpuno različite poruke.

Jedina sličnost je što je u obe rečenice upotrebljen Imperativ, glagolski oblik za označavanje načina zapovesti, želje ili molbe da se izvrši neka glagolska radnja (stanje ili zbivanje).

Dakle, upotrebom imperativa, mi ustvari iskazujemo svoj stav prema radnji koja treba da se izvrši.

 Cilj moje današnje priče o imperativu je da ukažem na "nijanse" u upotrebi naizgled istih jezičkih konstrukcija,  koje mogu dovesti do ozbiljnih nerazumevanja, pa i sukoba.

Pa, da pređem na analizu navedenih rečenica.

Kada vam koleginica iz kancelarije povišenim tonom kaže:"Dodaj mi taj registrator!" i pritom vas mrko pogleda, verovatno ćete se, u zavisnosti od trenutnog raspoloženja i karaktera, osećati zbunjeno, uvređeno ili besno. Pomislićete možda:

"Ko je ona i čime je zaslužila da joj budem potrčko"

ili

"Šta sam sad uradio(-la)".

U svakom slučaju, naredba je jasno i nedvosmisleno izgovorena, bez očigledne namere vašeg sagovornika da poruku shvatite na adekvatan način. Naravno da je ovakva komunikacija neprijatna i da može da izazove verbalne sukobe jer se osećate primoranim da obavite neku radnju.

 


 

O posledicama moranja lep tekst je napisala sanjarenja56.

Međutim, ukoliko izgovori: "Molim te, dodaj mi taj registrator" , bez obzira što je namrštena, vi se nećete potresti kao u prvom slučaju. Zahvaljujući drugačijoj upotrebi imperativa, shvatićete da žena ima problem koji nije u direktnoj vezi sa vama i da ne želi da vas uvredi svojim ponašanjem. U ovom, drugom slučaju, imperativ glagola dodati, ublažen je prezentom glagola moliti . 

U prvom slučaju, iskazana je zapovest, a u drugom molba. 

Iz pomenutih primera je jasno koliko (ne)adekvatna komunikacija može da promeni odnose u našoj neposrednoj okolini.

Zato, nemojte da vam bude teško. ponekad zamolite za uslugu.

Nije teško biti fin. Naprotiv.

Innocent Doradora

Komentari

Comment Icon

Slažem se da nije teško biti fin. Biti ćemo fini.
pozdrav

Posted by: mandrak72 at 2010/10/06, 20:06
Comment Icon conviviente

I don’t usually reply to posts but I will in this case. I’ve been experiencing this very same problem with a new WordPress installation of mine. I’ve spent weeks calibrating and getting it ready when all of a sudden… I cannot delete any content. It’s a workaround that, although isn’t perfect, does the trick so thanks! I really hope this problem gets solved properly asap. Follow Friday

Posted by: conviviente at 2010/10/14, 18:44
Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu