Roditeljski sastanak

« Zašto je važno čitati?! | Main | Serije za decu koje smo voleli 1 »

LEVORUKI
2010/08/22,12:10
    Pre neki mesec došla kod nas komšinica da poslom traži moga muža (starija je, nije ono što ste mislili). Pošto muž nije bio kod kuće, a trebalo je svakog časa da stigne, odluči žena da ga sačeka. Ponudih je kafom i počesmo da divanimo.

Moj radoznali sin, kom nikada nije dosta slušanja ženskih razgovora (pogotovo kada su neke  «zabranjene» teme na meniju), očas se stvori za našim stolom sa sve sveskom u rukama. Sede dete i poče da piše domaći zadatak. Komšinica pogleda u njega i razrogači oči. « Komšinice, je l' ovaj tvoj mali levak»,  ciknu u čudu. «Nije on levak, on je levoruk», odvratih iznervirano. A ona će opet:» Levoruki, što ne prebaciš taj plajvaz u desnu?» A ja je gledam i mislim se...da nisi luda ko što jesi, sad bi ja tebi prebacila iz desne u levu. Šta fali levorukim?

Kad je otišla, sve mi je bubnjalo u glavi od besa. Nije ona prva koja je iznosila tako glupe komentare. Pre neki dana mi se desio sličan slučaj. Zato sam i rešila da napišem ovaj članak. Pošto sam  u računaru imala sačuvanu jednu studiju o levorukosti, odlučih da prezentujem činjenice.

 

Naučnici kažu sledeće:

Levorukost je prirodna pojava koja ne utiče ni na fizičke, ni na intelektualne mogućnosti

Dete se rađa anatomski simetrično. U prvoj godini života javlja se lateralizacija, tj.jedna strana postaje jača, spretnija i brža. Na ovu pojavu nismo u mogućnosti da utičemo.  Informaciju koja će strana postati dominantna, nosimo rođenjem. U toku motornog razvoja, jedna ruka postaje dominantnija u pogledu jačeg, spretnijeg i bržeg obavljanja posla.Većini dece dominantna je desna strana i ona postaju desnoruka. Deca kojima je dominantna leva strana postaju levoruka. Ukoliko se ne sputava, dominantna leva strana će se pravilno razviti i jednako dobro obavljati svoje funkcije kao i kod dece kojima je dominantna desna strana.

Kako je levorukost odlika bitno manje populacije ( oko 8%), od onih koji se koriste desnom rukom, sasvim je razumljivo što je sve „na ruku“ desnorukim.

Iako levorukost nije sama po sebi problem, roditelji često imaju dilemu u usmeravanju levorukog deteta. Ukoliko dođe do (pokušaja) preusmeravanja, levoruka deca obično imaju emocionalni poremećaj, jer se na njih vrši veliki pritisak. Pritisak izaziva veliku pometnju, nespretnost, neodlučnost, razdražljivost, nespokojstvo, agresivnost.

Levoruko dete se uvek oseća izuzetnim i onda kada nema pritiska. Dete je u takvom položaju npr. kada treba da se rukuje, da piše, da koristi neku alatku.
 

Realni problemi sa levorukošću:

Još od  detinjstva okolina zahteva upotrebu desne ruke pri higijensko-zdravstvenim i društvenim radnjama. Skoro svi uređaji za život su prilagođeni   dešnjacima. U saobraćaju se vozi desnom stranom,   piše se nadesno, većina pomagala u obavljanju različitih poslova je prilagođena isključivo dešnjacima (kompjuterski miš, instrumenti za sviranje, razni alati...)

 

Istorijske zanimljivosti:

Kroz istoriju civilizacije levorukost je dugo smatrana za nešto nenormalno, nešto što treba da se skriva od javnosti. U hinduizmu, budizmu i islamu, desna ruka je čista, a leva nečista. U Britanskim sudovima se i danas upućuje na uzimanje Biblije u desnu ruku za vreme polaganja zakletve.

U  mnogim jezicima postoje reči koje sem značenja vezanih za pojam levorukosti, imaju i neka druga, uvredljiva značenja.

  Istraživanja pokazuju da još od najstarijih istorijskih perioda postupno preovlađuju sklonosti ka desnorukosti. Tako su npr. stari egipatski hijeroglifi i slikarstvo bili  usmereni  nadesno, a tek nekada nalevo. Neki stari religijski propisi strogo su zabranjivali upotrebu leve ruke. I u drevnim mitovima desna strana je bila princip muškosti, a leva simbol ženkosti.

Do pred kraj 20-tog veka, po ovom izvoru,  rimokatolički sveštenici u američkim osnovnim školama kažnjavali su levoruku decu tako što su ih lenjirom udarali po ruci.U Aziji, tačnije u Japanu, muž se mogao razvesti od žene ukoliko sazna da je levoruka. U Indoneziji se smatralo nepristojnim da se jede i prima  poklon levom rukom. Averzija prema levorukima u Arabiji datira još od davina.

U školskom sistemu je povremeno vladao stav da deci ne treba dozvoliti da pišu levom rukom.

Eto, ako laže koza, ne laže rog.

Pročitala sam negde i da su levoruki pametniji (da brže misle), ali i da teže kontrolišu emocije. Ali ovo je rekla-kazala, nemam dokaze.

 

I tako, moji dragi roditelji lefthand-ovaca, vi pročitajte pa razmislite šta vam je činiti. Možda neko od vas i premesti plajvaz u levu ruku.

P.S. Da li ste primetili da sam i ja levoruka? Šta bi tek bilo da se komšinica zagledala...

 

KRAJ RODITELJSKOG. Razlaz!!!

Komentari

Comment Icon :))

Nije snaga u ruci kojom pises vec u slovu koje napises.
P.S.
Podseti me da ti u ponedeljak ispricam anegdotu sa mojom mladjom cerkom

Posted by: goranmitricevic at 2010/09/03, 23:32
Comment Icon levorukost

Ija sam levoruk. kao malom su pokušavali da me nauče da pišem levom rukom, ali uzalud.I meni malo smeta kad mi neko kaže lavak ,levoruk ma to ti je isto. kroz istoriju mnoge poznate ličnosti su bili levoruki, čak 7 američkih predsednika je bilo i jeste levoruko.Cezar,Napoleon,Ajnštajn,Tesla,Davinči,Mikelanđelo,Paganini,Gete,Čaplin,Merlin Monro,Stalone, Anđa Džoli,Bart simpson ... i ja levoruk.Nažalost ceo svet je konstruisan za dešnjake,strašno. U vojsci nisam video jednu stvar da je ergonomski konstruisana za levoruke.Na pušci je zatvarač sa desne strane i može vas povrediti on ili ćaure kod pucanja. A o običnim makazama, otvaraču za konzerve, kosi za košenje da ne govorim.Čak i vezanje pertli malom detetu je problem ako ga uče desnoruki na njihov način. Bora iz petkazanja mi je već dva puta obećao naći proizvođača kosa, ali je ostalo samo obećanje.zna li neko neku specijalizovanu prodavnicu za nas levoruke . U Simpsonovima su je nazvali levorijum.bilo bi mi izuzetno drago da neko mi pošalje adresu i broj takve prodavnice na e-mail djurap@krstarica.com

Posted by: djuro at 2010/11/21, 16:42
Comment Icon

I moje dete i ja smo levoruki i imamo iste "probleme" sa predmetima za dešnjake. Znam da u Zagrebu može da se kupi nalivpero za levoruke, ali gde kod nas tako nešto postoji, ne znam. Bilo bi dobro kada bi neko otvorio bar e-shop za levoruke.

Posted by: doradora at 2010/11/24, 21:02
Comment Icon

Konačno neko da se seti da je Tesla bio levoruk. Ni Politika nema veze sa životom, spominjući Ajnštajna, a ne spominjući Teslu u svom članku o levorukima.

Uostalom, neka razmisle malo odakle nam čitav moderni svet.

Posted by: neko at 2012/11/13, 12:13
Comment Icon :-)

Sin mi je levoruki predškolac koji će pola godine ranije u školu.Neiscrpan izvor duhovitosti,razigranosti i naravno nestrpljivosti!Ne zna da sedi,olovka je za sve osim za pisanje i uvredio me logoped koji je na redovnom odlasku zbog potvrde za školu rekao da ćemo imati problema zbog levorukosti.Sin priča kao filozof,od 4 godine vozi bajs,jako je spretan za svoj uzrast tako da me čudi da još neko ima loše mišljenje o tome.I da ne zaboravim postoje naliv pera za levoruke i u Srbiji u bolje snabdevenim knjižarama....

Posted by: Aleksandra at 2013/04/08, 14:47
Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu